'دولت علی حاتم ' روز دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در ارومیه افزود: رئیس جمهوری تاجیكستان در فرمانی از تمام بخش های اقتصادی و فرهنگی تاجیكستان خواسته است، تسهیلات ویژه ای برای حضور بخش خصوصی ایران در تاجیكستان فراهم شود.
وی ، ایران را پنجمین شریك تجاری تاجیكستان اعلام و اظهار كرد : پارسال حجم مبادلات تجاری دو كشور به 245 میلیون دلار رسید كه این رقم در مقایسه با پنج سال پیش، بیش از چهار برابر شده است.
حاتم ، یاد آور شد : این رقم تنها مربوط به صدور كالاهای ایرانی به جمهوری تاجیكستان است و شامل خدمات فنی و مهندسی نمی شود.
وی گفت: اكنون ایران در صدور خدمات فنی و اجرای طرح های بزرگ در تاجیكستان در بین كشورهای مختلف مقام نخست را دارد .
وی تاكید كرد: دولت تاجیكستان تلاش می كند با ساده تر كردن روند مبادلات كالا و خدمات ، جمهوری اسلامی ایران در هر دو بخش در صدر قرار بگیرد.
سفیر تاجیكستان تامین نیازهای انرژی را از اولویت های دولت این كشور اعلام كرد و گفت: به دلیل نبود منابع نفت و گاز در این كشور، تمام تلاش ما ساخت و بهره برداری از نیروگاه های برق آبی است كه در این زمینه طرح های بسیار بزرگی برای اجرا برنامه ریزی شده است.
حاتم اضافه كرد : هم اكنون افزون بر 200 شركت ایرانی در تاجیكستان فعالیت می كنند و طرح های بزرگ راهسازی، احداث تونل ها و نیروگاه های برق آبی را در دست اجرا دارند.
حاتم با اشاره به زمینه های همكاری دو كشور و ظرفیت های اقتصادی و صنعتی ایران یاد آور شد: به نظر ما حجم مبادلات فعلی هم در بخش كالا و هم در بخش خدمات فنی راضی كننده نیست و با انجام فعالیت های بیشتر هر دو طرف، می توان این رقم را تا سه برابر افزایش داد.
وی گفت : با توجه به مشتركات فرهنگی و تاریخی ، دینی و زبانی هم دولت و هم بخش خصوصی تاجیكستان علاقمند به همكاری بیشتر با ایران هستند، ولی بخش حصوصی ایران باید بیش از این تلاش كند.
سفیر تاجیكستان در تهران با تشریح مشوق های سرمایه گذاری در این كشور اضافه كرد: شركت هایی كه فن آوری نو به تاجیكستان وارد كنند از معافیت های قابل توجه گمركی برخوردار می شوند.
حاتم با عنوان اینكه هم اكنون در چهار منطقه از این كشور مناطق آزاد اقتصادی راه اندازی شده است گفت: در این مناطق تسهیلات قابل توجهی برای سرمایه گذاری های مشترك پیش بینی شده كه شركت های ایرانی می توانند از این موقعیت ها برای حضور در بخش های اقتصادی تاجیكستان استفاده كنند.
وی نیروگاه های برق آبی تاجیكستان را نیز زمینه بسیار مساعدی برای مشاركت بخش حصوصی ایران دانست و افزود: این طرح ها در قالب 50 فاز پیش بینی شده است كه مطالعه و طراحی آنها پایان یافته و در مرحله اجرا قرار دارند.
حاتم اضافه كرد: شركت های ایرانی با توجه به توانایی های فنی بالا و سرعت در اجرای طرح ها می توانند هم در زمینه احداث ساختمان سد ها و هم در زمینه انتقال نیروی برق با شركت های تاجیك همكاری كنند.
وی از تونل استقلال و نیروگاه برق آبی ' راغون ' به عنوان دو طرح بزرگ تاجیكستان یاد كرد كه توسط ایرانی ها اجرا می شود .
حاتم اظهار كرد: تا كنون بیش از 95 درصد از عملیات اجرایی تونل استقلال و بیش از 70 درصد از كارهای اجرایی سد راغون اجرا شده است كه سد راغون با 376 متر ارتفاع یكی از بزرگترین سد های جهان محسوب می شود.
سفیر تاجیكستان گفت: دولت تاجیكستان همگام با توسعه روابط اقتصادی ، اهمیت ویژه ای نیز به توسعه مناسبات فرهنگی با ایران قایل است و تلاش می كند با انجام فعالیت های مشترك فرهنگی ، تاریخ و فرهنگ خود را به دنیا معرفی كند.
حاتم از انجمن دوستی ایران و تاجیكستان به عنوان یكی از نهاد های فرهنگی مشترك بین دو كشور نام برد و اضافه كرد: این انجمن تا كنون كارهای بزرگی در معرفی تاریخ و فرهنگ ایران و تاجیكستان انجام داده است.
وی رشد و توسعه علم و فن آوری در ایران اسلامی را تحسین برانگیز توصیف كرد و گفت : به رغم آنكه جمهوری اسلامی ایران سه دهه است در تحریم به سر می برد، توانسته است در تمام بخش های علمی، فن آوری و اقتصادی به پیشرفت های خیره كننده ای دست یابد كه نظیر آن در هیچ كشوری وجود ندارد.
وی افزود: در همایشی كه از نخبگان و مخترعان ایرانی تجلیل می شد حضور داشتم ، من آنجا دیدم كه اكثر این دانشمندان و مخترعان كمتر از 40 سال سن داشتند.
سفیر تاجیكستان در پایان این گفت و گو با تجلیل از مسوولین و مقامات جمهوری اسلامی در حمایت همه جانبه از مردم تاجیكستان گفت: مردم تاجیكستان این موضوع را كه ایران اولین دولتی بود كه استقلال این كشور را به رسمیت شناخت و در روزهای سخت در كنار تاجیكها بود ، هرگز فراموش نخواهند كرد.
سفیر تاجیكستان برای بازدید از امكانات و ظرفیت های كشاورزی، صنعتی و تجاری آذربایجان غربی و بررسی راههای همكاری فی مابین ، روز یكشنبه وارد ارومیه شد.
وی در این سفر ضمن دیدار و گفت و گو با استاندار آذربایجان غربی از تعدادی از طرح های صنعتی و تولیدی و كشاورزی استان بازدید كرد.
583/1139